Ambulatory Care Facility Conceptual Plan

Eastern Virginia

The conceptual design of the Ambulatory Care Facility utilizing LIFTbuild technology offers an opportunity that rarely, if ever, occurs in healthcare design – large open areas with no columns. We understand the greatest challenge in repurposing a building is to design around the structural system. Almost every other infrastructure item can be relocated or removed, but the columns remain fixed. Using LIFTbuild technology not only simplifies initial design, but it also remains ultimately flexible over the life of the building. Eliminating columns provides several benefits, including:

  • No obstructions to staff / patient visibility
  • No columns protruding into functional space in rooms
  • Ability to use standard, “off-the-shelf” furniture components
  • No columns protruding into corridors

While this facility has three cores that support the conventionally framed floors that needed to be planned around, the LIFTbuild team worked to ensure maximum flexibility – even with the structural spines. The two outer spines house primarily building infrastructure items that will never move – elevators, stairs, supply shafts, and electrical and IT infrastructure rooms. The center spine is planned to house usable space, but to maintain maximum flexibility, the spine has been “perforated” with oversized openings to allow for a multitude of future uses. The Ambulatory Care Facility was not designed to just today’s specific use, but rather to also maximize tomorrow’s re-use.

Program Stacking

The LIFTbuild team proposed a design that included 18 occupied floors and one penthouse floor for mechanical equipment. Key features of the building stacking diagram included:

  • Radiation Oncology located entirely on one level, accommodating the additional space required for inpatients, with access to natural light by not placing this space in the basement
  • Potential for additional shell space below the Parking Structure adjacent to Radiation Oncology
  • Medical Oncology has access to a garden terrace space on Level 2 of the building
  • A 12-story Parking Structure that has potential for the addition of an upper-level garden space to replace an existing cancer center healing garden. This was facilitated by removing the mechanical space from the top of the parking structure.
  • The Parking Structure is built above-grade to dramatically reduce the amount of excavation and soil removal that is needed to occur.
  • The Invasive / Sedation shell level is connected directly to the parking structure via elevated walkway to provide convenient patient access to the future Surgery Center.